2015 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

Lengvai aštrus daržovių troškinys su kalmarų žiedais

Sudėtinga Lietuvoje su jūros gerybėmis, tad tenka improvizuoti namuose. Šį kartą gaminu kalmarus.


- 400g. šaldytų (arba šviežių) kalmarų žiedų
- 1 raudonoji paprika
- 1 nedidelis poras
- 1 didelė svogūno galva
- 1 česnako galva 
- 2 šakelės saliero
- 250g. konservuotų pomidorų gabaliukų
- 1/2 citrinos
-1 nedidelis čili pipiras
- 2 šaukstai sviesto
- 1/2 stiklinės vandens
- šviežiai maltų pipirų, druskos pagal skonį

Gaminame:
Šaldytus kalmarų žiedus pamerkite į šaltą pasūdytą vandenį ir palaukite kol atitirps. Patikrinkite ar nereikia nulupti odelės. 

Supjaustome visas daržoves norimo dydžio gabaliukais, aš pjausčiau gana smulkiai, nes norėjau vientisesnės masės.

Į keptuvę dedame sviestą, palaukiame kol išsilydys. Sudedame smulkintą česnaką ir aštriąją papriką (jei mėgstate lengvą aštrumą išsimkite sėklytes) ir minute pakepiname. Dedame susmulkintą salierą ir pakepame dar porą minučių. Sudedame svoguną ir paprikas vėl porą minučių pakepame. Galiausiai dedame porą ir supilame konservuotus pomidorus ir vandenį. Uždengiame ir patroškiname apie 5 minutes. Dedame kalmarų žiedus įspausdami juos į padažą, išspaudziame citrinos sultis ir pabarstome pipirais ir druska. Uždengiame ir dar troškiname 3-4 minutes. Išjungiame kaitlentę ir leidžiame pastovėti šiltai apie 10 min.

Mes troškinį valgėme su virtais ryžiais, šviežia ciabatta arba tiesiog vieną. 

Skanaus!

2015 m. lapkričio 27 d., penktadienis

Pyragas su persimonais ir pudingu

Trapaus pagrindo ir lengvo kremo pyragas su persimonais. Skanus šiltas ir dar skanesnis pastovėjęs per naktį. 

pudingo pyragas


Reikės:
Tešlai:
- 125g. sviesto
- 1 šaukstas cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 8 šaukštai miltų
- 1 kiaušinis
Kremui:
- 350g. grietinės
- 350g. persikinio jogurto (ar betkokio kito)
- 3 kiaušiniai
- 1 stiklinė pieno
- 2 pakeliai vanilinio pudingo miltelių
- 1/2 stiklinės cukraus
- 3 šaukštai citrinos sulčių
- 2 persimonai 

Gaminame
Kiaušinį išsukame su sviestu ir cukrumi (aš naudoju mikserį). Sudedame miltus, kepimo miltelius ir tešlą išminkome. 

Ėmiau 28cm skersmens formą nuimamais kraštais. Jos dugną išklojau popieriumi, o šonus patepiau sviestu. 

Iškočiotą tešlą plonai paskistome ant kepimo formos dugno ir šonų ( tešlą pakeliu aukštyn iki formos kraštelio). Forma su tešla įdedame į šaldytuvą kelioms minutėms.

Gaminame kremą. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Sudedame grietinę, jogurtą ir citrinų sultis. Išmaišome iki vientisos masės. Galiausiai supilu pieną ir pudingo miltelius. Viską išmaišome. 

Įjungiame orkaitę ir įkaitiname iki 170C. Riežimas - kaitinimas iš apačios. 

Persimonus supjaustome skiltelėmis ir sudedame į formą ant paruošto pagrindo. Pilame kremą ant viršaus. 

Kišame į orkaitę ir kepame 1h 10min. Orkaitės nevarstykite, nes pyragas sukris. Iškepus ištraukti ir leisti atvėsti. Paviršius kažkiek pasileis, bet vidus liks papankamai purus.  

Skanaus!

2015 m. kovo 24 d., antradienis

Salotos su brokoliais ir spanguolėmis

Aš nuolatos girdžiu apie brokolių naudą, bet įtraukti  juos į kasdieninį maisto ruošimą sekėsi sunkiai. Paskutinis atradimas tai gali pakeisti iš esmės. Rekomenduoju tikrai gaivias, pavasariškas salotas, kurių užteks 6-8 valgytojams.
brokoliai ir spanguoles




Reikės:
- 1 brokolio galva
- 1 pomidoras
- 1 agurkas
- 1 jauna cukinija (nebūtina, bet suteikia salotoms traškumo)
- 30 g. džiovintų spanguolių
- 1 raudona paprika
- 1 didelis svogūnas
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis maltų kvapniųjų pipirų
- ~150 ml natūralaus jogurto (galite keisti grietine ar aliejumi)
- 1 griežinėlio citrinos

Gaminame:
Agurką ir cukiniją aš tarkuoju "burokine" tarka (stambiausio rupumo).
Supjaustome pomidorą, papriką, svogūną smulkiais kubeliais.
Supjaustytus, sutarkuotus produktus sudedame į dubenį. Idedame spanguoles, druską, pipirus ir jogurtą. Viską gerai išmaišome, pašlakstome citrinos sultimis ir skanaujame.

Mes valgėme su virtais ryžiais, bet jos tikrai skanios ir vienos ar su bulvių koše.

Skanaus!

2014 m. lapkričio 16 d., sekmadienis

Karšti sumuštiniai su figomis ir avietėmis

Jei pamatysite parduotuvėje gražių sunokusių figų rekomenduoju pasigaminti sumuštinius pusryčiams.
karsti smustiniai su avietemis ir figomis

Reikės:
- 4-5 figų
- saujos aviečių (nebūtina, jos suteikia rūgštumo. Galima keisti šilauogėmis)
- šviesios duonos 6-8 karštiems sumuštiniams
- philadelfijos sūrio
- šaukšto rudojo cukraus (galite keisti baltu, arba karamelės sirupu)

Gaminame:
Puse duonos riekučių aptepame philadelfijos sūriu. Pabarstome cukrumi.
Sudėliojame avietes, jų nepadauginkite, nes bus rūgštu.
Ant aviečių sudėliojame figos skilteles, man reikėjo 1/2 figos vienam sumuštiniui.
Sumuštinį uždarome kita rieke duonos ir kepame sumuštinių keptuvėje kol apskrunda.

Skonis labai gaivus ir aromatingas.

Skanaus!


Makaronai su špinatais

Paskutinį pusmetį smarkiai besikeičiantys mitybos įpročiai, pakoregavo ir maisto gamybos ritmą. Karštą maistą ruošiu gana gerai. Šiandien, už lango pučiant šaltam vėjui ir temperatūrai artėjant prie 0C, gaminu makaronus.
makaronai, spinatai, vakariene

Reikės:
- 500g. kieto grūdo makaronų
- 400g. špinatų (naudojau šaldytus)
- 10g. sviesto (galima keisti aliejumi)
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- sauja tarkuoto parmezano
- 20g. sūrio su baltuoju pelėsiu
- šviežiai malti pipirai
- druska
- šaukštas grietinės (galima keisti 3-4 šaukštais vandens)

Gaminame:

Pradedu ruošti nuo padažo: supjaustome svogūną smulkiais kubeliais. Įkaitiname keptuvę ir dedame gabalėlį sviesto (ar aliejaus). Sulaukiame kol įkais ir sudedame svogūnus. Pabarstome trupučiu druskos ir pipirų, uždengiame ir paliekame kepti kol svogūnai pradės darytis permatomi.
Sudedame virti makaronus. Paprastai aš makaronus verdu iki al dente būsenos, tai trunka ~9 minutes, bet siūlau visada pasitikrinti rekomendacijas ant pakelio, nes svarbu nepervirti.
Grįžtame prie padažo. Į keptuve prie svogūnų sudedame špinatus. Paliekame pakepti kol suminkštės. Jei naudosite šaldytus tai truks ~ 5-6 min., švieži suminkštėja per 1-2 min. 
Suminkštėjus špinatams, paragaujame, jei trūksta dar įberiame druskos ir pipirų. Dedame grietinę (arba vandenį) ir gerai išmaišome. 
Į padažą sudedame tarkuotą parmezaną ir sūrio su baltuoju pelėsių smulkius gabalėlius. Uždengiame ir paliekame sūrius padaže kaitintis ~ 2-3 min. 
Makaronai jau turėjo išvirti, nupilame vandenį ir makaronus suverčiame į keptuvę. Viską gerai išmaišome, padažas turėtų gražiai pasiskirstyti tarp makaronų.

Tokia vakarienė labai griet paruošiama, užtrukau ~ 20min. 

Skanaus!