2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Kepta žuvis su garstyčių sėklomis ir svogūnų laiškais

Penktadienis žuvies diena - mano tėvų jaunystės laikų posakis. Šiandien penktadienis ir pas mane vakarienei žuvis. Labai paprastas ir greitas receptas.
Kepta zuvis

Reikės:
- dviejų pusių baltos žuvies file (pas mane buvo pangasija), bus ~ 500g.
- pluoštelio svogūnų laiškų
- garstyčių sėklų arbatinis šaukštelis
- 0,5 cm storio sviesto riekutė
- šviežiai maltų pipirų
- 2 griežinėliai citrinos
- parmezano (nebūtina)

Gaminame:
Įkaitiname keptuvę, įdedame sviestą ir palaukiame kol ištirps. Sudedame garstyčių sėklas ir leidžiame keletą sekundžių pakepti.
Dedame žuvies file į keptuvę, pabarstome pipirais ir pašlakstome citrinos sultimis. Uždengiame ir leidžiame pakepti ~ 3-5min.
Apverčiame file, pabarstome vėl pipirais, sudedame susmulkintus svogūno laiškus ir uždengę vėl pakepame ~ 5min.
Iškepusią žuvį dedame į lėkštes pašlakstome keptuvėje likusiu padažu, pabarstome parmezanu ir skanaujame.

Mes valgėme su šviežių daržovių salotomis (agurkas, pomidoras, svogūnų laiškai, salotos lapai pašlakstyti citrina ir alyvuogių aliejumi). Taip pat būtų labai skanu su ryžiais (ypač basmati).

Vakarienės užtektų 4 asmenims. Jos gaminimas tikrai neatima laiko, o rezultatas labai geras.

Skanaus!

2013 m. lapkričio 6 d., trečiadienis

Karšti sumuštiniai

Kartais tiesiog seilė tįsta pagalvojus apie "nesveiką" maistą. Šiandien eilė atėjo karštiems sumuštiniams. Gaminau dviejų rūšių karštus sumuštinius.
karstas sumustinis1. Sumuštinis su saulėje džiovintais pomidorais ir mocarela
Reikės:
- 1 prancūziško batono
- 200g. mocarelos
- 100g. saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
- 1 kiaušinio

Originalus receptas čia.

karstas sumustinis
2. Studentiški sumuštiniai
Reikės:
- 1 prancūziško batono
- 3 pieniškos dešrelės
- 1 svogūnas
- 1 pomidoras
- 1 rutuliukas mocarelos
- majonezo
- pomidorų padažo


Gaminame:
Prancūziškus batonus padaliname į 4 lygias dalis (arba pjaustome riekutėmis).
Kiekvieną batono gabalėlį įpjauname (bet neperpjauname), o minkštąjį vidų lengvai paspaudžiame pirštais t.y. padarome vietos įdarui.

Ruošiame sumuštinių įdarus:
Įdaras nr. 1. Mocarelos sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustome smulkiais kubeliais.
Dedame į dubenėlį, įmušame kiaušinį ir viską gerai išmaišome.
Įdarą dedame į paruoštus batono laivelius.

Įdaras nr. 2. Dešreles ir svogūnus supjaustome smulkiais kubeliais (puikiai tinka ir nesmulkinta dešrelė).
Pomidorą supjaustome riekutėmis, mocarelą šiaudeliais.
Imame batono gabalėlį ir į jo vidų įdedame šaukštą majonezo ir šaukštą pomidorų padažo. Ištriname vidines sieneles. Dedame sluoksnį svogūno, ant viršaus dešrelių gabalėlius, mocarelos ir pomidorų skilteles.

Įjungiame orkaitę ir įkaitiname iki 200C. Dedame sumuštinius ir kepame 10 min.

Sumuštinių gaunasi nei daug nei mažai t.y. 8. Pavalgyti užteks 3-4 asmenims.

Skanaus!

2013 m. lapkričio 5 d., antradienis

juodųjų alyvuogių užtepėlė

Užtepėlės puikiai pasitarnauja kai namus užklumpa svečiai. Čia juodosios alyvuogės ir dar šis tas.
juoduju alyvuogiu uztepele

Reikės:
- 1 skardinė juodųjų alyvuogių
- 4-5 marinuoti agurkėliai
- sauja tarkuoto parmezano
- šlakelis alyvuogių aliejaus
- 1 griežinėlis citrinos
- šviesi duona skrudinimui
- šviežio agurko

Gaminame:
Alyvuoges sutriname smulkintuvu (blenderiu), susmulkiname agurkėlius smulkiais kubeliais.
Alyvuogių masę, agurkėlius, parmezaną sumaišome, pašlakstome citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Masę tepame ant skrebučio ir uždedame šviežio agurko riekutę.

Skanaus!

Troškinta žąsis

Kaime atėjo dar vienas derliaus nuėmimo etapas, ši kartą parsivežiau žąsį. Žąsį kepame retai ir dažnai naudojamas receptas "medus, kmynai, obuoliai" manęs nebegundo. Iš pat ryto pasinėriau į interneto platybes ir susidėliojau sudėtines dalis, kurios man patiko.
zasis troskinta apelsinu sultyse ir vyne


Reikės:
- 1/2 žąsies (~1,5 kg.)
- 3-4 česnako skiltelės
- 1 didelė galvutė svogūno
- žiupsnelis džiovintų čiobrelių
- šviežiai matų pipirų ir keli nemalti žirneliai judų pipirų
- kelios kadagio uogos
- 2-3 lauro lapai
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis kmynų
- 2 šaukštelis cukraus
- 1.5 stiklinės raudonųjų apelsinų sulčių
- 1 stiklinė vandens.
- 1 šaukštelis balzamiko acto
-  poro šaknis
- sauso raudono vyno butelis
- 4 vidutinio dydžio obuoliai
- 0,5 kg briuselio kopūstų
- spanguolių padažas
- sviesto

Gaminame:
Žąsį susmulkinu delno dydžio gabaliukais. Nuimam taukų sluoksnį. Beje taukus galima išlydyti ir naudoti vėliau kepant bulves.
Sudedu žąsies gabalus į puodą, sudedu paspaustas česnako skilteles (jų nesmulkinu, tiesiog paspaudžiu peiliu), susmulkintą svogūną, čiobrelius, pipirus, lauro lapus, kmynus, cukrų, balzamiko actą. Viską užpilu raudonųjų apelsinų sultimis ir vandeniu.
Prieskoniuose mirkstančią žąsį padedu kelioms valandoms į šaldytuvą. Aš ją laikiau šaldytuve ~4val.
Dedame žąsį troškintis. Troškinu ~30 min.
Į puodą keliauja butelis sauso raudono vyno ir troškinasi dar 1h. 45min. Greitpuodyje butu kur kas greičiau :).
Ruošiame garnyrą:
Prie žąsies derinau svieste skrudintus ir lengvai karamelizuotus brokolius ir obuolius.
Brokolius perpjaunam per puse ir paskrudinam pjūvio vietą ant sviesto, apverčiam užpilame šlakelį vandens (kad keptuvės dugnas nebūtų sausas) ir paviršių pabarstome cukrumi. Uždengiam ir patroškinam ~10min. Išimam į lėkštutes.
Obuolius perpjauname per puse, išimame sėklas ir iš abiejų pusių puseles apkepiname keptuvėje. Obuolys neturi ištižti, bet pabadžius šakute jaučiasi minkštas vidus.
Briuselio kopūstus, obuolius ir žąsies gabalėlius dėliojame į lėkštutes, palaistome spanguolių padažu.

Troškinys gavosi labai aromatingas. Gerai derėjo rūgštumas ir saldumas.

Skanaus!

2013 m. lapkričio 3 d., sekmadienis

Aromatingi skrebučiai

Skrudinta duona yra mano silpnybe. Aš ją derinu prie sriubų, salotų ir naudoju praktiškai visiems sumuštiniams ir užkandėlėms.
kvapnus skrebutis

Reikės:
- baltos duonos riekutės
- truputi alyvuogių aliejaus arba sviesto
- kmynų
- raudonėlio
- parmezano sūrio drožlių

Gaminame:
Orkaitėje apskrudinu vieną pusę skrebučio. Jį apverčiu ir ant antrosios pusės uždedu sviesto riekutę (ar pašlakstau prupučiu aliejaus). Pabarstau kmynais, raudonėliu ir parmezanu.
Kišu atgal į orkaitę ir apskrudinu antrąją pusę.

Aš mėgstu juos valgyti ryte, užkasdama marinuotu agurkėliu.

Skanaus!