2013 m. lapkričio 5 d., antradienis

Troškinta žąsis

Kaime atėjo dar vienas derliaus nuėmimo etapas, ši kartą parsivežiau žąsį. Žąsį kepame retai ir dažnai naudojamas receptas "medus, kmynai, obuoliai" manęs nebegundo. Iš pat ryto pasinėriau į interneto platybes ir susidėliojau sudėtines dalis, kurios man patiko.
zasis troskinta apelsinu sultyse ir vyne


Reikės:
- 1/2 žąsies (~1,5 kg.)
- 3-4 česnako skiltelės
- 1 didelė galvutė svogūno
- žiupsnelis džiovintų čiobrelių
- šviežiai matų pipirų ir keli nemalti žirneliai judų pipirų
- kelios kadagio uogos
- 2-3 lauro lapai
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis kmynų
- 2 šaukštelis cukraus
- 1.5 stiklinės raudonųjų apelsinų sulčių
- 1 stiklinė vandens.
- 1 šaukštelis balzamiko acto
-  poro šaknis
- sauso raudono vyno butelis
- 4 vidutinio dydžio obuoliai
- 0,5 kg briuselio kopūstų
- spanguolių padažas
- sviesto

Gaminame:
Žąsį susmulkinu delno dydžio gabaliukais. Nuimam taukų sluoksnį. Beje taukus galima išlydyti ir naudoti vėliau kepant bulves.
Sudedu žąsies gabalus į puodą, sudedu paspaustas česnako skilteles (jų nesmulkinu, tiesiog paspaudžiu peiliu), susmulkintą svogūną, čiobrelius, pipirus, lauro lapus, kmynus, cukrų, balzamiko actą. Viską užpilu raudonųjų apelsinų sultimis ir vandeniu.
Prieskoniuose mirkstančią žąsį padedu kelioms valandoms į šaldytuvą. Aš ją laikiau šaldytuve ~4val.
Dedame žąsį troškintis. Troškinu ~30 min.
Į puodą keliauja butelis sauso raudono vyno ir troškinasi dar 1h. 45min. Greitpuodyje butu kur kas greičiau :).
Ruošiame garnyrą:
Prie žąsies derinau svieste skrudintus ir lengvai karamelizuotus brokolius ir obuolius.
Brokolius perpjaunam per puse ir paskrudinam pjūvio vietą ant sviesto, apverčiam užpilame šlakelį vandens (kad keptuvės dugnas nebūtų sausas) ir paviršių pabarstome cukrumi. Uždengiam ir patroškinam ~10min. Išimam į lėkštutes.
Obuolius perpjauname per puse, išimame sėklas ir iš abiejų pusių puseles apkepiname keptuvėje. Obuolys neturi ištižti, bet pabadžius šakute jaučiasi minkštas vidus.
Briuselio kopūstus, obuolius ir žąsies gabalėlius dėliojame į lėkštutes, palaistome spanguolių padažu.

Troškinys gavosi labai aromatingas. Gerai derėjo rūgštumas ir saldumas.

Skanaus!

2 komentarai:

  1. Labai skaniai skamba. Žąsies nepavyks gauti, bet manau su antimi bus ne prasčiau?

    AtsakytiPanaikinti